DNS: Handleiding

Met het Domain Name System (DNS) regel je bijvoorbeeld waar de website en mail gehost worden. Daarnaast kun je hier ook records aanmaken die verifiëren of jij het domein in bezit hebt en helpen met het beveiliging van jouw e-mail.

Als je bij ons een Webhosting Pakket besteld geef je een hoofddomein op. Voor dit hoofddomein wordt ook een DNS Zone aangemaakt in de Mijn Cloud86 omgeving. In deze handleiding leggen wij de belangrijkste DNS records uit die nodig zijn voor een goed werkende website en mail.

Ter illustratie gebruiken wij het domein cloud86example.com vervang deze altijd door je eigen domein in kwestie. Het domein is wat er achter het apenstaartje in het mailadres staat (@cloud86example.com) of ingevoerd wordt in de url balk in de browser (na https://www. of https://).

DNS Instellingen voor mijn Website

Het A record zet een url om naar een ip adres. Het ip adres is de locatie in computertaal waar je terecht moet komen om de website te zien. Als wij zoeken naar de website van ons test domein cloud86example.com dan zoekt hij naar het A record met de naam @ bij ons. Als je naar de url webmail.cloud86example.com gaat, dan zoekt hij op de naam webmail. Dit komt omdat het domein (hetgeen achter Edit Zone) automatisch bij ons toegevoegd wordt. Als je opzoek bent naar een ander subdomein zoals staging.cloud86example.com wat niet aanwezig is in de DNS Zone op dit moment, dan kijkt hij naar het record met een *.

DNS Instellingen voor mijn Mail

Als er mail gestuurd wordt, dan kijken wij altijd als eerste naar het MX record. Dit record vertelt waar de mail voor het domein afgeleverd moet worden. Naast de informatie waar de mail afgeleverd moet worden. Staat er ook informatie in over waarvandaan je mag mailen. Die gegevens worden meegenomen in het SPF record. Dit is het minimale wat je nodig hebt om te kunnen mailen.

Tegenwoordig hebben wij naast de bovenstaande records ook een DKIM record. Een DKIM-record voegt een digitale handtekening toe aan je e-mailberichten waardoor ontvangende mailservers, zoals de mailservers van Google of Hotmail/Outlook kunnen zien dat je bericht vanaf een gemachtigde verbinding is verstuurd. Voor het activeren van DKIM bij onze mail kun je de volgende handleiding gebruiken: DKIM inschakelen. Na het volgen van de handleiding zul je de volgende (vergelijkbare) records krijgen.

Let op: Als je DKIM activeert van andere mailservers, zoals bijvoorbeeld sendgrid en mailchimp. Dan kan het ook zijn dat ze niet vragen om TXT records, maar om CNAME records.

DNS instellingen voor CNAME

In dit voorbeeld hebben wij 2 CNAME records toevoegt voor het versturen van mail via MailChimp. Een CNAME record is een record die doorlinkt naar een andere url.record. Die url moet je dan volgen om uiteindelijk bij het juiste ip adres te komen. Omdat je bij het doorlinken dus hetzelfde adres krijgt als de verwijzing, noemen wij dit ook wel een alias.

DNS Instellingen voor Nameservers (NS)

Deze records bepalen waar wij gaan kijken voor alle DNS instellingen. Als je gebruik maakt van de  3 Nameservers van Cloud86, dan zul je zien dat de NS records verwijzen naar:ns1.cloud86.nl, ns2.cloud86.nl en ns3.cloud86.eu. Als je deze aanpast, dan zal de DNS Zone in Mijn Cloud86 niet langer gebruikt worden en de aanwezige records bij ons die verwijzen naar de website en mail niet meer werken. Voor je van nameservers wisselt, moet je dus altijd zorgen dat de DNS records klaar staan bij de ontvangende partij.

Je kunt het domein bij ons voorbereiden door eerst een domein toe te voegen aan onze DNS Zone en daarna het domein door te sturen naar Cloud86.

Als je jouw domein bij ons hebt geregistreerd en je wilt je nameservers (NS) wijzigen, omdat je bijvoorbeeld Cloudflare DNS wilt gebruiken, dan kun je de nameservers van je domein aanpassen met de volgende handleiding.

Mocht je er niet helemaal uit komen kun je onze supportdesk altijd bereiken per mail support@cloud86.io en op werkdagen van 10:00 tot 16:00 kun je ons ook bereiken per telefoon en via de chat in Mijn Cloud86 omgeving.